Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Dannelsesreisen


 

Tekst: THOMAS COOK

Om en vil spankulere gjennom livets gater med et velfortjent smil om munnen, kan det være av avgjørende betydning å stadig sette mål for seg selv, i den personlige integritetens navn. Målene kan være utfordrende, men bør være oppnåelige. I forlengelsen av slike tanker skriver folk lister over ting de ønsker å oppleve før de går i graven. Bokforlagene henger seg på, og trykker opp bøker etter samme lest: «1000 plater du må høre før du dør», «100 steder du må besøke før du dør», etc.

Med slike prinsipper i hodet – og jeg lar ingen middelmådige forleggere antyde noen integritetsstyrkende dannelsesmål for meg – satt jeg meg som mål å skulle pløye meg gjennom det som etter etablert konsensus kunne defineres som kanonisert litteratur. Hemingway, Hamsun og Kafka er blant de allerede tilbakelagte. På listen over de som snarlig ønskes forsert er, foruten Knausgård, som synes umulig å forbigå dersom en ønsker å kjenne Tidens Ånd, blant andre Dostojevskij, Woolf, Melville (kan en ha samvittigheten i behold uten å ha lest Moby Dick?) og fanden og hans oldemor. Listen blir lang, men intensjonen er god.

Intensjonen er tilsvarende i mitt nye dannelsesprosjekt, som er å få noenlunde peiling på whisky. Derfor kjøpte jeg en flaske Laphroaig. Flasken sto der blant de andre flaskene, som en hvilken som helst annen flaske, og uvisst av hvilken grunn valgte jeg akkurat den. «Den er ikke for nybegynnere», fortalte venner som har greie på whisky. Det smakte sjø, bensin, hest, lær og røyk. Jeg likte det.

Kort tid etter prøvde jeg lykken i whiskybar, noe som skulle vise seg å være nok en utfordring, ettersom det i hyllene bak baren sto omtrent 150 flasker med de edle dråper. «Har du en som er litt mindre røykt enn Laphroaig?», spurte jeg. Det var antagelig minst 100 flasker som oppfylte dét kriteriet. Bartenderen tok opp en flaske. «Passer denne?». Jeg visste ikke, men sa ja og takk.

Så satt jeg der, med et glass whisky som var litt mindre røykt enn den ene som jeg så langt hadde hatt mer enn tilfeldig befatning med, og nippet. Det er ikke til å skjule at jeg følte meg litt lurt. For glasset kostet 138 kroner.

Men det er vel en grei pris dersom det er dannelse og integritetsbygging som er resultatet i enden av tunnelen.

Og ferden fortsetter.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE APORPOSAR