Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Nyhetskommentar.

Kvantitet over kvalitet?


 

Tekst: LINN ENGESVIK

Kapasiteten på de fleste utdanningsinstitusjonene er allerede sprengt, og det forventes 30 000 flere søkere til høyere utdanning i Norge i løpet av de tre neste årene. Statsråd Tora Aasland, mener allikevel at de langsiktige planene fra hennes departement er gode nok og at det er opp til institusjonene å takle «yngrebølgen», ifølge Under Dusken.

Rektorene ved de offentlige utdanningsinstitusjonene svarer at det er umulig. Det kommer til å bli flere studenter per kull, uten flere ressurser. Vi kan vente oss enda mindre veiledning og oppfølging og enda fullere lesesaler.

De kreative forslagene til hvordan denne utfordringen kan løses uteblir. Forslaget til BI-rektor Tom Colbjørnsen, om å innføre skolepenger, er foreløpig det eneste konkrete. Dette vitner om hvor liten vilje det egentlig er til å satse på utdanning i Norge.

At studentene selv betaler, vil ikke bare vil føre til en annen økonomisk situasjon for institusjonene. Det vil også føre til en nedgang i antall søkere til høyere utdannelse. Alle vil ikke lenger ha råd til å begynne på universitetet eller høyskolen.

Noen må betale, og det skal ikke være studentene. Dette ansvaret ligger først og fremst hos regjeringen. Aasland kan ikke fraskrive seg ansvaret ved å lempe dette over på institusjonene. De har lenge hatt flere studenter enn de opprinnelig var beregnet på, og vi ser allerede tegn til at kvantitet prioriteres før kvalitet. Får dette fortsette, vil kvaliteten på norsk utdanning bli stadig dårligere, helt til de som har råd velger å betale for å få utdannelse i et annet land.

En av grunnsteinene i det norske utdanningssystemet er gratisprinsippet. Alle skal få like muligheter uavhengig av sosial- og økonomisk bakgrunn. Dette må regjeringen vise at de tar på alvor, når statsbudsjettet snart skal legges fram.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KOMMENTARAR