Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Synspunkt.

Papiravisens klagesang


Tekst: GURO HOLM BERGESEN

Nettjournalistikken arresteres for dårlig kildebruk og resirkulering, mens papiravisene balanserer på line over avgrunnen. Den gode journalistikken lider på bekostning av «kjapt, trygt og billig», og økonomien vakler. Korrekturen blør, og informasjonen som blir publisert er ofte et resultat av dårlig tid og mangelfull bakgrunnssjekk. Papiravisenes opplag raser. Det er dårlige tider for media-Norge.

I kjølvannet av Nordiske Mediedager fremstår debatten om papiravisens fall som mer presserende enn tidligere. Som glør i et sagflisbruk er det bare snakk om tid før debatten virkelig står i brann. Papiravisenes situasjon krever oppmerksomhet, og det er ikke annet enn rimelig å frykte at det snart er for sent til å skifte retning. Under Mediedagene la fem journalistikkstudenter ved Høgskolen i Volda frem et forskningsprosjekt som viser at nettjournalistene bruker svært få kilder når de skriver sakene sine, og at de i stor grad resirkulerer andres saker. På den andre siden fant de at avisjournalistene ofte er i kontakt med flere kilder, og derfor også skriver saker med mer tyngde. Dette er urovekkende informasjon, ettersom alt tyder på at journalistikken i fremtiden vil være nettbasert.

Det blir for lett å skylde på finanskrisen for papiravisenes skjebne, og for naivt å skrike ut om journalistikkens død og neste generasjons potensielle stupiditet, selv om det er fryktelig fristende. Faktum er at hånd i hånd med teknologiens inntog i vår skjøre hverdag, går effektiviteten. Og på tross av hva nettredaktører må mene, er ikke effektivitet synonymt med kvalitet. Nettaviser gir leseren nyheter fra hele verden fortløpende, og det er derfor fåfengt å diskutere hvorvidt dette bidrar til å opplyse folket. Spørsmålet er heller i hvilken grad dette er journalistikk, eller om det egentlig bare er informasjonsbehandling.

Som barn drømte jeg om Sherlock Holmes-frakk og penn bak øret, alltid på hugget, alltid et skritt foran. Det var evnen til å skape nyheter som var så tiltalende. Og det er nettopp på dette punktet at nettjournalistikken kommer til kort. De vinner kampen om hendelsene, men taper på kvaliteten. Frakkemyten ble raskt avlivet, men drømmen om gravende journalistikk lever fortsatt.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KOMMENTARAR