Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Kommentar.

OBS! Barn i bilen


FOTO: KAMILLA ANDERSEN

Et førerkort får selv voksne menn til å oppføre seg som drittunger.

Tekst: KRISTOFFER ANTONIO SKINLO

For et par uker siden var min bestemor i involvert en stygg frontkollisjon. Hun og en venninne var på vei til bestemors hytte. I motsatt retning kjørte, ikke direkte overraskende, to gutter i slutten av tenårene. De skulle bare kjøre forbi en buss. I en sving. Det gikk som det måtte gå. Alle overlevde, men guttene havnet på taket, og sjåføren ble fratatt lappen.

Den siste tiden har Bergens Tidende daglig skrevet om trafikkofre. Høy fart, unge mennesker, tragiske skjebner. Ofte rus. Som regel unge menn og gutter. Hva som skjer når disse sjåførene setter seg bak rattet er ikke godt å si, men i mange tilfeller forsvinner all snev av sunn fornuft ut passasjersiden.

Noe av det helt essensielle ligger i alderen. Det er en kjensgjerning at de fleste unge mennesker som mister livet i trafikken, gjør det med en ung herremann som sjåfør. Modenheten er ikke så stor som den kanskje burde være, og derfor har det flere ganger blitt foreslått en hevet aldersgrense for å ta førerkortet, spesielt for gutter. Noen sier 19 år er passelig, andre 23 år. Studier viser at ulykkesrisikoen minker med 5–10 prosent dersom aldersgrensen for å kjøre bil øker med ett år. Risikoen er høyere jo yngre du er som fersk sjåfør.

Men det blir ikke riktig at alle 18-åringer må lide fordi et mindre utvalg tror de er udødelige. Ei heller er det gjennomførbart. Derfor blir kanskje det aller viktigste å jobbe med holdninger. Jeg husker selv fra da jeg var russ, og vi ble sendt i Grieghallen for blant annet å høre pårørende snakke om hvordan de mistet sine kjære i trafikkulykker. Mange valgte å spasere eller å ta bussen hjem den dagen.

Høyre-leder Erna Solberg mener holdningsskapende arbeid er viktigere enn ymse tiltak. Jeg er enig. Vis oss blod, hjernemasse og totalvrakede biler. Vis oss hvor brutalt det er å bli kvestet. Vis oss hvor lite som skal til. Sitter du på med noen som kjører som svin, be dem slakke ned. Feigt? Det er helt elementært. Og det er akkurat det som må til. Sjåfører i slutten av tenårene og begynnelsen av tyveårene bør ha evnen til å tenke som en voksen, og ikke som et barnehagebarn. Få ræven ut av bleien og hodet ut av din lille fantasiverden. Hvis ikke man har vurderingsevne eller klarer å ta ansvar for andre menneskers liv, burde det innføres ris sammen med fartsbøtene. Eller burde man ta i bruk støttehjul og barnesikring? Mange av mine kompiser kunne trengt det.

Det kan alltids diskuteres hvorvidt vi menn mener kvinnene er dårlige sjåfører, men faktum er at selv voksne menn transformeres til pubertale show-offs når de får makten over x antall hestekrefter. Det er selvsagt ikke bare unge som må kjøre fornuftig. Eldre bør også være voksne nok til å innse at de er for gamle til å kjøre, eller til å vurdere om eventuelle medikamenter de går på går utover kjøreevnen deres. Det er alles ansvar, men det er ingen tvil om hvem som har det største forbedringspotensialet. Senest lørdag ble en 18-åring tatt i 130 km/t i 70-sonen utenfor Romslotunnelen.

Jeg kunne dratt min mors gamle floskel at det er ikke tøft å være død, men velger heller å komme med en oppfordring til adrenalinsøkende førerkorteferske: Slutt å kjøre som rabiate, uoppdragne drittunger!Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KOMMENTARAR