Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Synspunkt.

Ja til rikere aviser


Tekst: OLE MAGNUS MOSTAD

Rupert Murdoch planlegger fra og med januar neste år å ta betalt for nettavisene sine. Dette vil få konsekvenser for aviser som The Sun i England og Wall Street Journal i USA, som begge er eid av Murdoch-dominerte News Corporation. Nå kommer VG etter, og melder at de også ønsker å ta betalt for nettutgaven. De kortsynte leserne vil nok rynke på nesa, men jeg har få problemer med å akseptere utviklingen.

Alternative inntektskilder har lenge vært et tema for nettavisene. For selv om man har opplevd en vekst i antall besøkende, kompenserer ikke dette godt nok for det fallende opplaget til papirutgaven, som er den virkelige gullkalven. Dette henger blant annet tett sammen med annonseinntektene. Annonser er i større grad en knapp ressurs på papir enn på nett, noe som gjør papirannonser dyrere enn nettannonser. Når man så får en forskyvning mot det billigste alternativet, er det klart at dette setter sitt preg på økonomien. Plusser man på en finanskrise på toppen av det hele, trenger man ikke være sentralbanksjef for å forstå at den økonomiske bunnlinjen tynnes ut.

Det store spørsmålet som stilles er hvordan nettbetalingen skal løses i praksis. Det eneste som synes sikkert er at et eventuelt nettabonnement ikke blir en blåkopi av papirabonnementet – til det er nettbrukerne for differensierte. Nye målgrupper må defineres. En plan kan være å gi brukere tilgang til et visst antall artikler hver måned før de må betale en fast pris for ubegrenset tilgang. En annen løsning kan være å kjøpe pakker, inndelt etter hvilke typer nyheter man er ute etter. Dessuten blir forholdet mellom et eksisterende papirabonnement og et eventuelt nytt nettabonnement noe som må avklares.

At man etter hvert også må betale for innholdet på nettet, er trolig en trend som kommer. Sviktende opplagstall og et ustabilt marked med blakke annonsører etter forrige tiårs økonomiske herjinger er verken pålitelige eller gode nok inntektskilder til at avisene kan lene seg trygt tilbake. Problemet er at ingen tør å være først. I det øyeblikket man er alene om å ta betalt på nett, mister man også leserne. Dessverre er det nok den beste langsiktige løsningen.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KOMMENTARAR