Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Studentlisteparlamentet


Espen Dragstmos forslag om å reorganisere Studentparlamentet er bra – hadde det bare ikke ganget hans egen liste så mye.

Det nylig avholdte studentparlamentsvalget ved UiB var en heller sørgelig affære. Valgoppslutningen fikk en skikkelig knyttneve i solar plexus, med usle 16,2 prosent. Det var uventede tall, tatt i betraktning at oppslutningen hadde steget jevnt siden 2005. Man kunne ane en positiv tendens i hele studentpolitikken, men så var det plutselig tilbake til start.

Hva skyldes studentenes mangel på engasjement i egen studiehverdag? Det er det alle prøver å svare på. Enten man liker det eller ikke, så har faktisk studentpolitikerne langt større innflytelse på hva UiB tenker rundt studenter enn det man har som en enslig og sint stemme i køen utenfor utdanningsavdelingens skranke.

I denne ukens Studvest lanserer universitetsstyrerepresentant Espen Dragstmo et forslag om å reorganisere Studentparlamentet. I teorien er forslaget hans sunn fornuft: Ved å tvinge listene til å rekruttere og drive valgkamp ved alle fakultetene vil flere interessere seg for studentpolitikken. La oss håpe at løsningen er så enkel. Likevel inneholder resonnementet hans flere fallgruver.

Når Dragstmo sier at han synes det er mer problematisk at fem av seks heltidsstillinger innen studentpolitikken er besatt av studenter fra Det samfunnsvitenskapelige fakultet enn at Studentlisten innehar fem av seks av de samme vervene, så peker han bare på halve problemet. Han er selvfølgelig kontraktforpliktet til å hevde dette, tatt i betraktning av at han er en del av Studentlisten.

De to statistikkene viser det som flere har hevdet under valgkampen: At studentpolitikerne er en vennegjeng som kommer fra SV-fakultetet, og at de stort sett blir stemt på av sine egne venner fra samme fakultet. Det store problemet med Dragstmo sitt forslag er at selv om han kanskje tipper den ene statistikken, så vil han samtidig sikre at seks av seks heltidsverv blir besatt av hans egen liste.

Studentlisten baserer seg på støtte i studentutvalgene ved de forskjellige fakultetene og vil på den måten vinne sterkt på at man deler valgkretsene likt mellom fakultetene. Så selv om man kanskje får inn noen flere studenter fra de andre fakultetene, er det et stalltips at Studentlisten vil sementere sin posisjon som kongen av studentpolitikken. Det spørs om det er noe å hisse seg opp over: Situasjonen per dags dato er likevel at Studentlisten dominans overskygger det meste av det Studentparlamentet foretar seg. Selv om vi støtter alle midler for å øke engasjementet rundt Studentparlamentet, spørs det om ikke dette forslaget gagner forslagstilleren i en litt for stor grad. Samtidig tror vi problemet ligger hos studentene og ikke i organiseringen av Studentparlamentet.

Det kan virke som om studentene anno 2009 bare er opptatt av å ta sine 30 normerte studiepoeng per semester og ellers kun vil bli latt helt i fred. Da kan man ærlig spørre om ikke Universitetet gjør noe fundamentalt feil i utdanningen av unge mennesker. Hvis engasjement og problematisering rundt egen situasjon ikke har noen plass i hodet til dagens student, hvordan vil det da gå med fremtidens demokrati? 16, 2 prosents oppslutning om Stortingsvalget ville iallefall ikke passert umerket forbi, og man kan lure på om det er dit dagens kull med Bergens-studenter er på vei.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Jeg mener fortsatt det er feil å sammenlikne UiB som politisk arena med selve nasjonen som det samme. Men avslutningen her setter det hele litt på spissen - det er absolutt sant at UiB-studentene er lite engasjerte.

Jeg tror rett og slett det handler om at konfliktlinjene er for få, eller i det minste at det er en viktig grunn.  SØK I STUDVEST:

SISTE LEIARAR