Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Nei til poker, nei til pølser


FOTO: CHRISTER BENDIXEN

Norske politikere har et spesielt syn på rett og galt, praktisk og upraktisk. Altfor ofte er resultatet galt og upraktisk.

Tekst: TORE FRIESTAD

Første juni ble en ny lov innført i Norge. Denne sier at ingen kortkunder i norske banker skal få bruke sitt bankkort på steder som tillater gambling. Dette er gjort først og fremst for å hindre spillavhengighet, men har vist seg å også påvirke andre deler av nordmenns kortbruk.

VG skrev om et par på ferie i Nice som ikke kunne bruke kortet på hotellet, og dermed måtte gå innom det tilhørende kasinoet for å ta ut kontanter å betale regningen med. Slik er det for nordmenn over hele verden. I Sverige kan man ikke kjøpe pølser på sin vante harry-handel fordi butikken selger lotto under samme tak. Og skulle du være så uheldig å feriere i Las Vegas – ta med deg gode sko, for du kan måtte gå langt for å få tak i penger. Løsningen som anbefales av politikerne er at man tar ut rikelig med cash, noe alle som har en reiseguide vet er en dårlig idé.

Beskjeden vi får er altså at gambling er en synd, og at regjeringen bare beskytter oss ved å sette restriksjoner på dette. Det argumentet nærmer seg kjapt ugyldig når man ser hvem den største pusheren for gambling i Norge er. Norsk Tipping har monopol på spill her til lands, og det er umulig å gå innom en butikk i disse dager uten å bli møtt av et fargerikt skilt som sier at den store gevinsten venter på deg – spill, spill, spill.

Det mest idiotiske med den nye loven er at den selvsagt ikke fungerer i praksis, akkurat som det heller ikke fungerte da våre venner over vannet presenterte sin «Unlawful Internet Gambling Enforcement Act» i 2006. Da norsk banklov ble endret 1. juni var nemlig spillselskapene forberedt. Om du 2. juni prøvde å sette inn penger på en pokerside, fikk du forklart en liten omvei: Sett inn penger på en mellomkonto som ikke er tilknyttet verken Norge eller gambling. Så flytter du pengene videre inn på pokerbordet derfra. Det vi da har endt opp med er at det ikke er noen forskjell for de som er spilleavhengige, mens alle nordmenn på ferie har fått seg en stor irritasjonsfaktor, og må til enhver tid være klar for at kelneren kan komme tilbake etter hotellmiddagen og si at kortet dessverre ikke ble godtatt.

Selvsagt er det bra at regjeringen forsøker å gjøre noe for å hindre at nordmenn spiller bort hus, fe og pensjon, men en lov som dette er poengløs. I stedet for å forby gambling, velger man å bare irritere folk ved å lage teite lover. Dette i redsel for at et virkelig forbud ville blitt ansett som noe en politistat gjør.

Syndere, foren eder – folket har greid å få den mektige regjeringen til å snu i kampen om monstermastene. La oss nå få dem til å bruke litt sunn fornuft når de lager lover! La oss få spille poker. Og la oss igjen få lov til å kjøpe pølser i Sverige.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KOMMENTARAR