Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Knausgårdfobi


 

Tekst: HÅVARD RINGEN

Det er mulig det bare er meg, selv om jeg tviler på det, jeg har ikke engang orket å diskutere det med folk: Jeg er møkklei hele Knausgård, og det uten å ha lest en side. Det nærmeste jeg har vært, er å ha tatt på – såvidt – bind to i en bokhandel. Og allikevel holder jeg på å kaste opp når det seminarkomane åsynet hans dukker opp i media, noe som ikke er direkte sjeldent. Jeg forstår at dette er fullstendig urimelig, til og med barnslig, men jeg forbeholder meg da enda retten til å føle som jeg gjør: Kvalme.

Dette er det første ordentlige oppgjøret jeg tar med denne Karl Ove-allergien som jeg tar og føler på, så unnskyld om det blir litt vel kontemplerende. Dessuten: Er ikke den eneste måten å få bukt med fobier å møte dem i døra?

Jeg var lenge om bord med hele konseptet hans. Sannsynligvis er den eneste grunnen til at jeg ikke synger hyllester fra toppen av et berg akkurat nå - i stedet for å sutre - at jeg ikke hadde råd til bind én da det kom ut. For jeg liker mannen, og ikke minst, litteraturen. Greit nok, han ser litt narkoman ut, men han har da også noe varmt over seg, triste valpeøyne og en slags uuttalt godhet. Også har jeg jo elsket det jeg har lest av ham tidligere, både «Ute av verden» og «En tid for alt» satte merkbare spor. Så hvorfor denne ulmende kvalmen når det kommer til kampen hans? Svaret er like enkelt som det er banalt og barnslig: Det blir rett og slett for mye.

Dette er ikke Knausgårds feil, jeg skjønner det, og jeg skal slutte å holde det imot ham. Han må få lov til gjennomføre et hvilket som helst litterært prosjekt han bare vil, jeg synes til og med det er en god idé. Media derimot, kan ta seg ei pille. Det finnes en slik ting som for mye oppmerksomhet. Torgrim Eggen har akkurat skrevet en ny bok hvor han visstnok driter ut – nesten mobber – store deler av det norske folk. Skriv om det heller. Så kanskje jeg også kan lese Knausgård.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE APORPOSAR