Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Du skal ikke tro du er noe


 

Tekst: IDA ANDERSEN

Som fersk student er det lett å tenke at du ikke er noe sammenlignet med andre. Ikke nok med at du ikke er noe, mest sannsynlig ender du opp med heller ikke å bli noe. Grunnen til at du studerer vet du ikke helt. Det er det bare én av fire som gjør. Kanskje har du ambisjoner om å bli noe, men det forteller du ikke til noen. Å snakke høyt om ambisjoner er nemlig tabu, og hvis emnet likevel skulle komme opp, er det viktig å fnise det bort og understreke at legestudiene bare er en urealistisk drøm du har. Du kommer sikkert til å ende opp i kassa på Kiwi (det er det imidlertid ingenting å fnise av).

Jantelovens sterke posisjon i det norske samfunnet kan jo sies å være en god ting. Ingen liker vel en bedreviter. Men den utgjør også sine begrensninger. Frykten for andres skulende blikk gjør det lettere å forbli usett og uhørt. En kan jo spekulere i om janteloven har en sammenheng med nasjonens mangel på flinke artister og filmskapere. De er der nok, de bare gjemmer seg. Noe de nok gjør klokt i. Det er ikke verdt å risikere å bli hatet av de bedrevitende anmelderne i nasjonalavisen VG.

Tilbake til deg: du er vel omsider på bedringens vei etter forrige ukes sirkus. Du har byttet ut det svette åttitallskostymet du skulle ønske ingen hadde sett deg i (ikke ulikt Kiwi-uniformen du i fremtiden kommer til å bære), med et antrekk som forteller alle andre hvilket fakultet du studerer ved, og undrer deg over hva du skal engasjere deg i dette semesteret. Da er det viktig ikke å sikte for høyt. Du skal ikke tro du duger til noe. Derfor: søk i radioen, den jobben kan alle klare.

Hvordan har det seg så at jeg bruker spalteplass til å le av Kiwi-ansatte, VG-journalister og studentradioen? Svaret vet du kanskje allerede. Jeg tror jeg er noe. Jeg innbiller meg at jeg vet mer enn dere andre. Særlig om janteloven.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE APORPOSAR