Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Ingen vil forsvare Norges frihandelsavtale med Colombia


Tekst: LATIN-AMERIKAGRUPPEN OG CHANGEMAKER BERGEN

I november 2008 signerte Norge gjennom EFTA en frihandelsavtale med Colombia. Denne frihandelsavtalen er blitt ferdigforhandlet og signert uten noen form for demokratisk prosess eller innsyn i verken Norge eller Colombia. Avtalen skulle opprinnelig opp til behandling i Stortinget i juni 2009, men er midlertidig utsatt.

Colombia er et land preget av enorme sosiale forskjeller, langvarig væpnet konflikt og grove, systematiske menneskerettighetsovergrep. Norsk næringssamarbeid i land hvor sivilbefolkningen, spesielt fagbevegelsen, undertrykkes kan være med å bedre situasjonen, men det ser ikke ut som dette er mulig i dagens Colombia.

Mens forhandlingene rundt avtalen pågikk ble urfolksledere og fagorganiserte som demonstrerte mot denne typen frihandelsavtaler drept og skadet av det colombianske politiet. I 2008 ble 41 tillitsvalgte fra fagbevegelsen drept i Colombia. Langt flere er blitt utsatt for vold eller trusler. I de fleste tilfeller er dette tillitsvalgte som prøver å utøve sitt verv, forhandle en kollektivavtale eller protesterer mot brudd på faglige rettigheter. Norge har altså framforhandlet en avtale med et regime som undertrykker opposisjonelle, og inngått en næringspolitisk avtale med verdens farligste land for fagorganiserte.

I Norge har organisasjoner som Norsk Folkehjelp, For Velferdsstaten, Latin-Amerikagruppene i Norge, Kirkens Nødhjelp, SAIH, Changemaker, Spire, AUF, SU, Senterungdommen, Industri Energi, Norsk Tjenestemannslag, Forum for Utvikling og Miljø, Handelskampanjen, Attac og Utviklingsfondet jobbet aktivt opp mot regjeringen for å hindre ratifisering av frihandelsavtalen som er framforhandlet og signert uten noen demokratisk prosess, og som kan få store konsekvenser for colombiansk befolkning og sivilsamfunn.

Fredag 30. april kl 19.00 ladet vi opp til 1. mai og arbeidernes internasjonale kampdag med å diskutere menneskerettigheter og arbeiderrettigheter i Colombia. Latin-Amerikagruppene og Changemaker stod i spissen for å arrangere temamøte og diskusjonen rundt den omstridte handelsavtalen mellom EFTA og Colombia.

I planleggingen av møtet var diverse politikere, organisasjoner, og representanter for norsk næringsliv invitert. Et slående trekk ved responsen var at ingen hadde kunnskap nok eller interesse av å delta for å forsvare avtalen. Dette er et tydelig bilde på hvordan denne avtalen er fremforhandlet i stillhet uten en demokratisk prosess eller innsyn fra norske politikere og norsk sivilt samfunn. Latin- Amerikagruppen og Changemaker krever en åpen prosess i den videre behandlingen av avtalen. Vi forventer og at våre stortingsrepresentanter tilegner seg kunnskap om avtalen før de eventuelt ratifiserer den.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE LESARBREV