Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Kommentar.

Kjønnskonservativ høysang


ILLUSTRASJON: NORA HJELMBREKKE

Det er mulig det fins forskjeller i stemmeleie hos Bergens studentkor, men å tenke på kjønnskategoriene som motsetninger er verken smektende eller bedårende i 2010.

Tekst: IDA ROLAND BIRKVAD

At mannskoret Arme Riddere og studinekoret Sirenene er oppdelt etter kvinner og menn handler definitivt om noe mer enn biologiske stemmeleieforskjeller. Sirenene har blomster i håret, er uskyldsrene og feminine. Ridderne klasker hverandre karslig på skuldrene, breibeinte og jovialt mandig. Sirenene og Ridderne iscenesetter seg selv oppsiktsvekkende kjønnskonservativt i ord og handling.

De to studentkorene ser ut til å være bygd opp rundt ideen om kjønnskategoriene som motpoler. På deres hjemmesider og plakater ser man en motsetningsfylt dynamikk mellom Ridderne og Sirenene bli understreket gjennom ord og bilder. Riddernes formålsparagraf «at bedåre kvinner med våre smektende mannsrøster og fortære vårt øl i festlig kameraderi» understreker gamle forestillinger om kjønn: Mannen er den handlende, kvinnen den passive. Det som skjer etter korøvelse på mandager kan minne om et parringsrituale på Animal Planet: «etter en stund med brautende kameratskap begunstiges vi så av de fagre Sirenenes selskap, noe som alltid er med på å løfte stemningen enda et par hakk!». Ridderne og Sirenene henvender seg tematisk og uttrykksmessig til hverandre som i en dans rundt livets mening. Den sosiale normen om at vi mennesker naturlig går opp i en enkel én-til-én, heteroseksuell enhet, bekreftes.

Sirenene har funnet navnet sitt i den greske mytologien som forteller om vakre kvinner som sitter på en blomsterkledd øy og lokker til seg sjømenn med den vakreste sang. Studinekoret identifiserer seg med den stereotype kvinnen, mystisk og vakker, passivt ventende på ridderen. Standarden er satt, maktforholdet er gitt og den indre dynamikken definert: Sirenene er de med blomster i håret, Ridderne er dem med ølflaska og siste ord.

Hva er problemet med denne kjønnskonservative iscenesettelsen? Å stille opp mann og kvinne som motsetningsfylte kjønnskategorier med forskjellige egenskaper og oppgaver – med en naturlig tiltrekningskraft mot hverandre – skaper et trangere samfunn der gutter og jenter får mindre manøvreringsrom. Hva gjør man som student i Bergen om man vil synge i kor, men ikke har som fremste mål å bedåre det såkalte «motsatte kjønn»? Om studentkorene skal være et sted for alle sangtalenter bør de ta høyde for at det nok finnes ganske mange som ønsker å bruke stemmegaven sin til noe annet enn å understreke egen heteroseksualitet.

Sirenene og Ridderne vil antagelig hevde at det meste er ironisk ment. Dette er i så fall kun en lettvint ansvarsfraskrivelse. Det er ingenting ironisk ved å reprodusere gammeldagse forestillinger om kjønn. Å leke med kjønnsroller bør hilses velkommen, men da som ekte ironisering: å snu våre forestillinger om kjønnsuttrykk på hodet. Å bryte, ikke repetere, mønsteret.

Tanken om kjønn som to motsetningsfylte kategorier er ikke ny. Den er håpløs gammeldags og forhåpentligvis snart utdatert. Siden opplysningstiden har den vestlige verden vært styrt av forestillingen om mann og kvinne som et dominerende motsetningspar, der mannen representerer det aktive og rasjonelle, og kvinnen det passive og emosjonelle. Denne forestillingen er det mange tiår siden moderne feminister begynte å slåss mot. Studentkorene i Bergen prøver imidlertid hardt å opprettholde denne ideen. Jeg anbefaler våre to talentfulle studentkor å ta ti studiepoeng i kjønn neste semester.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KOMMENTARAR