Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Kommentar.

Hjernevaskede økonomer


ILLUSTRASJON: CHRISTER M.L. BENDIXEN (FORTELLE.NO)

Harald Eias tabloide oppgjør med kjønns- og homoforskere var underholdende fjernsyn, men av liten politisk verdi. Man stilte nemlig feil «vitenskap» til veggs.

Tekst: KENNETH NODELAND

Tenk deg et marked med uendelig mange produsenter, som produserer et identisk produkt. Både produsenter og konsumenter betrakter prisene som gitte og upåvirkelige av egne handlinger. Alle tilbyr altså den eksakt samme prisen, for det er umulig å ta en annen pris enn den som råder i markedet – og kundene velger alltid det billigste alternativet. I tillegg kan alle produkter og produksjonsfaktorer flyttes hvor som helst i markedet uten kostnader, og det er fri adgang til å opprette ny virksomhet. Minner ikke det deg ganske mye om virkeligheten?

Selvsagt gjør det ikke det, men det er likevel dette studenter i samfunnsøkonomi bruker mesteparten av tida si på. Vordende økonomistudenter slår seg kanskje til ro med at en slik overfladisk behandling av økonomien er noe som hører innføringskursene til. Dette er dessverre feil, og utover i utdanningsløpet vil den samme grunnleggende tankegangen bestå. Det som i hovedsak skjer, er at man utvider modellen med stadig mer avansert matematikk. Dette skal tilsynelatende skape et inntrykk av vitenskapelighet. Det fins vel nemlig ikke noe mer vitenskapelig enn matematikk?

Hovedproblemet med dette er at det årlig utdannes samfunnsøkonomer som aldri har fått noen forståelse av økonomien som helhet. Studvest har tidligere skrevet om hvordan finanskrisa ikke hadde ført til nevneverdige endringer i pensumet i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. I stedet gjør man som før, og regner ut det såkalte velferdstapet hver gang myndighetene blander seg inn i den frie økonomien.

Det er for så vidt ikke noe galt i å ta i bruk modeller som forenkler virkeligheten. Det er derimot et problem når studentene ikke undervises i flere økonomiske skoler, eller får anledning til å sette dagens tankegang i et historisk perspektiv. Blant annet tilbys det ikke et eneste kurs ved Universitetet i Bergen i økonomisk historie. Og det på et universitet!

Et annet, og like farlig problem, er at den nyklassiske økonomiske skolen fremstiller ideologi som vitenskap. Frikonkurransens fortreffelighet gis indirekte støtte når man i modellene kan «vise» matematisk at enhver politisk innblanding fører til et velferdstap. At det fins ting som markedssvikt og eksternaliteter i modellene forandrer ikke på dette. Den samme grunnleggende tankegangen har ligget til grunn for frislippet i blant annet finansmarkedene, boligmarkedet, og markeder generelt. Det er ikke tilfeldig at nyliberalismens politiske inntog, blant annet med mantraet om privatisering, kom omtrent på samme tid som den nyklassiske økonomiske skolen tok overhånd i økonomifaget.

Da finanskrisa tok de fleste på senga høsten 2008, var det en potensiell gavepakke til alle som ville konfrontere økonomifaget. Harald Eia og Ole-Martin Ihle valgte i stedet å angripe kjønns- og homoforskere, enda deres faktiske påvirkning på politikken og samfunnet er mildt sagt marginal i forhold til økonomenes.

Var det tilfeldig at «Hjernevask»-skaperne valgte å angripe kjønns- og homoforskere, i stedet for å utfordre den grunnleggende «vitenskapen» bak toneangivende aktører som Finansdepartementet, Norges Bank og Jens Stoltenberg? Dessverre ser det ut til at Eia og Ihle i jakten på festlig TV så seg ut noen lette ofre, i stedet for å skape et program som kunne reist en høyst nødvendig debatt om økonomifaget.

Dersom du lurer på hvordan samfunnsøkonomi forholder seg til virkeligheten, kan jeg anbefale dette talende klippet fra Youtube (Studvest er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne lenker):

http://www.youtube.com/watch?v=o2CadlMLAiMDebattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KOMMENTARAR