Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Kommentar.

Forbud = påbud


ILLUSTRASJON: KAMILLA ANDERSEN

Fremskrittspartiets forslag om forbud mot hijab i norske skoler vil kun øke fremmedgjøringen av landets muslimer.

Tekst: ANDERS JAKOBSEN

Å forby hijab i norske skoler er et dårlig forslag. Det er det samme å tvinge hijaben av muslimske jenter som å tvinge hijaben på jenter. Vil vi virkelig begynne å lefle med kleslover her i landet? Skal vi virkelig ha et multikulturelt Norge, må muslimske jenter få lov til å gå med hijab, også på skolen.

Det er selvsagt FrP som har foreslått et forbud mot hijab i norske skoler, som et foreløpig siste trekk i sin stigmatisering av landets muslimer. Samtidig vingler enkelte på venstresiden, som Kristin Halvorsen, med å være mot hijab i skoler, men selvsagt ikke for et forbud. Heldigvis er det noen som tar et kraftig oppgjør med hijabforbudet. Erling Lae mener debatten om forbudet viser en dobbeltmoralsk, snerpete formynderholdning som vil skape gruppemotsetninger og svekke integreringen. Han har helt rett. Et forbud mot hijab vil kun øke fremmedgjøringen av muslimer i Norge. Det vil gi landets muslimer beskjeden: «Det er greit at du er muslim, men vær så snill å ikke vise det». Flere av landets politikere bør ta et oppgjør med FrPs islamofobi, i stedet for å kaste seg på den samme vognen eller stilltiende stå og se på.

Norge vil ikke være det første landet som innfører et slikt hijabforbud. I Iran innførte Reza Shah et forbud mot religiøse plagg. Et forbud som i ytterste konsekvens bidro til å fremmedgjøre befolkningen så mye at de i 1979 kastet monarkiet. Resultatet ble den islamske republikken Iran. Noe så dramatisk vil naturligvis aldri skje her i landet, selv om enkelte i fullt alvor frykter en islamistisk overtakelse av landet en gang i fremtiden.

Ifølge Frp er det ikke lenger en snikislamisering som pågår, men en åpen islamisering, så tydelig «bevist» av en fundamentalistisk gjøk som har ytret enkelte ekstremistiske tanker under en demonstrasjon på Universitetsplassen. Det finnes imidlertid også ekstreme tanker i andre miljøer, som det høyreekstreme, uten at det får på langt nær så mye oppmerksomhet. Samtidig kreves det at muslimer tar avstand fra alle ekstremistiske tanker som blir uttrykt av andre muslimer. Dette kreves imidlertid ikke av oss andre. For å bruke det gode poenget til journalisten Sven Egil Omdal: «Vi ber ikke ikke Ole Paus forsvare Finn Jarle Sæles syn på homofile, selv om de begge er medlemmer av statskirken.»

Den tidvis svært ufine stigmatiseringen av muslimer fortsetter med at en annen FrP-politiker, overraskende nok, likestiller det å la datteren sin gå med hijab med det å tvinge en Ku Klux Klan-hette ned over hodet på henne. En stygg og useriøs sammenlikning. Man kan nesten spørre seg hva det neste en eller annen fra det partiet vil lire av seg; kanskje et forslag om at alle muslimer skal gå med en liten halvmåne på jakken, slik at vi vet hvem som utgjør de farlige muslimene?Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KOMMENTARAR