Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Leder.

Ta grep nå!


Det er politisk ansvarsfraskrivelse å overlate boligmarkedet til skruppelløse bolighaier.

Studvest har ved en rekke anledninger omtalt den miserable boligsituasjonen mange studenter står overfor, og denne uka presenterer vi tall som viser at Leieboerforeningen i Bergen i høst har hatt bortimot 300 saker med det de kaller kyniske huseiere. Forliksrådet forteller samtidig at de i gjennomsnitt må behandle to slike saker i uka. Hørt den før? Selvfølgelig har du det, og sannsynligvis vil du høre det i en del år til.

Hvert semester dukker nye studenter opp i landets byer, som regel etter et par uker med panisk surfing på diverse nettsteder. I farta er det nok mange som ikke tar de nødvendige forholdsreglene når de skriver kontrakter eller ser etter bolig, men det er ikke her sakens kjerne ligger.

Hovedårsaken til problemet er at politikerne setter sin lit til at private utleiere og bolighaier skal tilby de ekstra boligene som trengs for å gi alle studentene tak over hodet. Studentsamskipnadene landet over er nemlig ikke i nærheten av å kunne tilby bolig til alle studentene, og i Bergen er dekningsgraden så lav som 13 prosent. Målsettingen her i byen om å nå en dekningsgrad på 20 prosent innen 2020 ville lettet situasjonen noe, men det ville langt fra vært noen permanent løsning.

Å dekke inn de resterende boligene ved hjelp av det private leiemarkedet høres i utgangspunktet kanskje ut som en god og fornuftig løsning. Enhver person innser derimot at i et sprengt og uoversiktlig marked vil en del utleiere ta snarveier og opptre uredelig, og da som regel gjennom hårreisende priser, boliger med en elendig standard eller falsk markedsføring. At man likevel ikke velger å ta hånd om problemet, er intet annet enn ansvarsfraskrivelse fra politikernes side. Tallenes tale er nemlig klare: Markedet er ikke i stand til å tilby rimelige og gode alternativer for alle studentene.

Med et så åpenbart og kronisk problem skulle man tro det var vilje til å ta de nødvendige grepene, men det er lite som tyder på at det vil skje. Sannsynligvis vil politikerne «se på lovverket» og «følge med på leiemarkedet», mens studenter ukentlig vil måtte søke bistand på grunn av kyniske utleiere. Å ta et grunnleggende grep om boligpolitikken har virket utenkelig lenge, og vi må dessverre konstatere at det foreløpig er lite som tyder på endring i så måte.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE LEIARAR