Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Synspunkt.

Haraball i Hardanger


Debatten om Hardanger har gått fra lokalt opprør til nasjonal krig.

Tekst: ASTRID HAUGE RAMBØL

I hele sommer har debatten rundt mastene i Hardanger rast i landets aviser. Det er ikke utenkelig at avisene har vært så gavmilde med spalteplass nettopp fordi debatten har herjet i agurksesongen, men Hardanger-folket har klart noe meget imponerende.

De har klart å skape et bilde av at mastene som skal settes opp i Hardanger er ekstreme og ute av denne verden. «Monstermaster». I vårt langstrakte land har vi allerede 30 000 slike master, mellom Sima og Samnanger er det snakk om 270.

Nasjonalromantikkens «Brudeferd i Hardanger» er blitt herjet med. Idyllen er ødelagt av høyspentmaster i sjøkanten, ledninger i hytt og pine og gule skilt med «høyspenning livsfare». De har klart å gjøre likningen «master + Hardanger = nasjonalt forfall» gjeldende. Regjeringens vedtak høres, etter hvert som regnestykket synker inn, helt utrolig og horribelt ut.

Motstanderne har fått oss til å tro at ledninger og master skal sprette opp langs hele den turisttrafikkerte Hardangerfjorden. Sannheten om at ledningen på ett punkt krysser en sidefjord av Hardangerfjorden har ikke blitt tydeliggjort.

Debatten om Hardanger har klart å vekke og engasjere folk fra store deler av landet, og folk som lenge har holdt seg passive, har etter hvert som debatten har eskalert fremmet sine sterke meninger: PR-mannen Hans Geelmuyden og artist Herborg Kråkevik har raslet med lenkene.

«Bevar Hardanger», sier mastmotstanderne, som om en gedigen bulldoser står klar til å rasere fjord og fjell, og gjøre hele Norges yndige frukthage om til en gravplass.

Litt lenger nord, på Sunnmøre, sitter ordførerne og fortviler over planlagte kraftlinjer. De har ingen brudeferder eller andre nasjonalromantiske ess i ermet. Media er ikke interessert. Uansett hvor stolte de er av disse «Sunnmørsalpane», er det ikke mange utenfor fylket som bryr seg. Regjeringen snur nok ikke når media og resten av landet ikke leer en finger. Ingen kjentfolk drar frem kjettingen.

Hardangerfolket imponerer med sitt engasjement, men mer imponerende er det at stadig flere uten tilknytning til Hardanger hiver seg inn i kampens hete. Intet nytt fra Sunnmøre. Overalt i dette landet bygges det kraftlinjer og annen uestetisk infrastruktur. I de siste årene har intet lokalt opprør fått så massiv støtte fra andre kanter av landet som kampen mot «monstermastene». Hvorfor?

Alt er lov i krig og kjærlighet, også løgn og fanteri. Både forkjempere og motstandere har forlatt virkeligheten til fordel for skrekkbilder og propaganda. Tilhengerne av mastene ser at her må man stille hardt mot hardt. «Bergen uten strøm» er skremselsbildet de ønsker å overbevise oss med. Få lar seg overbevise. Tanken på moreller og brudeferd vinner. Et mesterverk når det gjelder mobilisering av krefter, et mediesirkus uten bakkekontakt.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KOMMENTARAR