Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Synspunkt.

(R)aske overskrifter


Tekst: ANNA KATHARINA FONN MATRE

«God askemandag, folkens!» annonserte P4-programlederen på sleip oslodialekt før han skrudde opp volumet på ukens låt mens stemmen hans druknet i støyen. Jeg stønnet idet jeg satte på vannkokeren. Askeonsdag har mistet sin glans – alle dager er visst askedager for tiden.

Rundt om i landets avisredaksjoner sitter en gjeng journalister og gnir seg i hendene i disse dager. Vulkanutbruddet på Island gjør at til og med store, seriøse mediehus kan tillate seg ordspill og cheesy overskrifter. Både Aftenposten, TV2 og Adresseavisa melder om «askekaos». NRK har begynt med «askemeldinger» og kan fortelle at det blir «mer aske i morgen og på tirsdag». «Er du askefast?» spør BT og stiller med diskusjonsforum for desperate haikere. VG tar likevel kaken med overskriften «Alt du trenger å vite om asken». Asken har tatt over livene våre – vi har ikke noe valg.

Det var vel på tide. Etter svinepandemien ble avlivet av førjulens vaksinebonanza, har ingen riktig klart å fylle ordspillskoene. Og det var store sko å fylle. Men nå blåses på ny overskriftene opp i store, svarte fonter. Statsministeren styrer landet via iPad og «askekvitrer» seg gjennom Europa i bil, mens BT-redaktør Trine Eilertsen tar «asketog» fra Oslo til Bergen.

Vi kan se for oss at det startet med et par kreative deskjournalister som høye på kaffe dro en litt artig overskrift rett før deadline. Så baller det på seg. «Hvilke ord kan vi pimpe opp med en askeprefiks i dag, folkens? En liten idémyldring?» spør redaktøren på morgenmøtet dagen etter.

La meg komme med et askekompliment. For askekaosmaset viser at det norske språket lever i beste velgående (ta den, Sylfest!). Nye ord kommer til hver eneste dag – alle sammen trauste, norske sammensetninger. Noen er billigere enn andre (askemandag), men alle er med på å holde liv i språket vårt gjennom barnlig lek med ord. Gamle ordtak får ny askeinnpakning, og tidsregningen starter ikke lenger i år null, men «før og etter asken».

Det blåser en kreativ askevind over norske redaksjoner. Måtte den vedvare selv etter at støvet fra Eyjafjallajökull har lagt seg.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KOMMENTARAR