Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Kommentar.

Hvor er studentinvesteringen?


ILLUSTRASJON: LINN JEANETTE FYLKESNES

Det skal investeres i kunnskap. Da må det bli en slutt på alle kuttene.

Tekst: MORTEN VELAND

Universitetet i Bergen (UiB) har de siste årene gjort et byks oppover på lista over rangeringen over beste universitetet i verden. Det spørs hvor lenge det kan vare når det kuttes der det kuttes kan. Nå er det på tide at akademikerne, studentpolitikere og administrasjonen går fra å være misfornøyde til å la regjeringen virkelig få høre hvor kritisk situasjonen er.

Det kuttes i alt fra utdanningstilbud til eksamenstid ved UiB. Dette har vi blant annet sett ved Det humanistiske fakultet (HF), hvor hele syv tverrfaglige programmer skal legges ned. Uansett hvilken forklaring en bruker på dette, så er det vanskelig å komme utenom HFs veldokumentere dårlige økonomi. Kutt både på HF og resten av universitetet passer dårlig med UiBs ønsker om å bli et bedre universitet, såvel som regjeringens ønske om at det skal investeres i kunnskap.

Rektor Sigmund Grønmo har vært en av få som har tatt bladet fra munnen. Han har tidligere sagt til Studvest at «Hvis ikke finansieringen av studieplassene blir bedre, vil en økning av studenttallet føre til at den økonomiske situasjonen bli betydelig forverret, noe som vil svekke kvaliteteten på både utdanningen og forskningen». Faktumet er at flere og flere søker seg til høyre utdanning. Spørsmålet er om regjeringen ønsker å investere i en «helt grei» utdannelse til fremtidelige arbeidere, eller om de er villige til å faktisk investere i kunnskap som Norge skal tjene på når oljen tar slutt.

Mens studentpolitikerne kjemper om flere studentboliger og elleve måneders studiefinansiering, som selvsagt er viktige saker, så er det heller stille når det gjelder kvaliteten studentene skal ha på utdannelsen sin. Fokuset nå bør være at det kuttes i kvaliteten, noe som ingen kan være bekjent med i velferdsstaten Norge.

Dagsavisen har tidligere skrevet en saftig liste over kuttene ved utdanningsinstitusjonenene i Norge. Bare ved Det juridiske fakultet er det kuttet hvert år siden Kvalitetsreformen kom for syv år siden. Og hvordan forklarer regjeringen at det investeres i høyere utdanning når de kommende juristene har fått fått redusert veiledning på masteroppgaven fra 15 til 10 timer? Idiotisk er det også at eksamenstiden har blitt kuttet fra seks til fire timer. Det juridiske fakultet er ikke skrekkeksempelet, samtlige fakultet ved UiB opplever sin egen finanskrise.

Mens utdanningen på grunnskolen har blitt analysert, kritisert og forsvart i den offentlige debatten, er det så sjelden en hører om høyere utdannelse at en skulle tro at matte- og norskkunnskapene er det eneste som står i hodet på politikerene. Forskning- og høyere utdanningsminister, Tora Aasland, kan ikke påstå at det satses på høyere utdanning. Det satses ikke når utdanningsinstitusjonene stadig må kutte.

En kan ikke forsvare den svake satsingen på høyere utdanning med finanskrise og «trange tider», fordi høyere utdanning er en investering som på sikt vil gi avkastning for Norge. Derfor må en kunne forvente en virkelig satsing. Noe må gjøres og det sporenstreks.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KOMMENTARAR